2016. június 12., vasárnap

Babahordozás és sport - avagy tények és tévhitek a hordozásról, mozgásról

Régóta érlelődik bennem, hogy külön írok a hordozásról, a hordozás és sport kapcsolatáról. Egyértelműsítő cikk, segítség, ha még nem döntöttél, segítség, ha kétségeid vannak.

Alapvető fontosságú tudni a hordozós sportokról, hogy nem a közhiedelemben elterjedt "sportról" van szó, ahol magas intenzitású elemek, vagy az ún. "high-impact" lépések vannak.

A hordozóval történő mozgások alapfeltétele a low-impact elemekből való építkezés, a könnyed mozgás, ami nem ad nagyobb rázkódást a gyermeknek, mint egy séta. 
(Nem véletlenül van benne néhány hordozóeszköz használati útmutatójában is, hogy nem sportolásra való eszköz. Nem szabad vele futni, ugrálni, erős rázkódással, becsapódással járó mozdulatokat tenni.)

Ez dupla előny a Kangatraining-en - az anya sérült hasizma, elgyengült gátizma, sérülékeny ízületei is pont erre a könnyed mozgásra vágynak, így erősödnek meg.

A babahordozás a világ legjobb dolga. A baba érzi a testközelséget, ha megfelelően hordozunk, akkor anatómiai szempontból optimális a helyzete, látja maga körül a világot, ringatózik, és rengeteg tapintási inger éri. Többedik gyereknél meg egyenesen áldás, amikor a nagytesók kezét is fogni kell.


DE: a baba és az anya szempontjából is vannak bizonyos alapelvek, amiket be kell tartani.

1. A baba nézzen a hordozó személy felé.
2. A baba háta teljes hosszában stabilan legyen megtámasztva .
3. A térdei magasabban legyenek, mint a popsija, és támasszuk meg a combjait is.
4. Szükség szerint támasszuk meg a fejét is.

Az anya egészsége szempontjából fontos az egyenletes súlyeloszlás, és az, hogy a nehezebb babákat már háton hordozzuk (a derék és a gátizom terhelése miatt így a jobb).



Ha hordozós sportot választasz, ezekre figyelj még:

  • Az eszköz az ortopédiailag helyes babahordozás szabályainak feleljen meg,
  • ne legyen rugalmas,
  • ne legyen féloldalas.
Edzésen a csatos hordozók (Manduca, Magyarinda, Emei Baby) stabilak, jól kezelhetők, moshatók, és a baba súlyát az anyán optimálisan helyezik el, a babát pedig megfelelően támasztják, tartják.



Gyakori tévhitek, kérdések:

1. Nem jó a baba gerincének

DE IGEN! A baba gerince C alakú, nem olyan úgynevezett kettős S alakú, mint a felnőtteké! A megfelelő hordozóeszközben a babát elölről a hordozó személy, hátulról a hordozóeszköz támasztja meg úgy, hogy nincsen terhelés a gerincen. Nem ül a baba a hordozóban, hanem gondosan megtámasztott, függőleges de terheletlen testhelyzetben van. Kangatraining-en pedig mezítláb, óvatos léptekkel, kis mozdulatokkal mozgunk, így nincs "túlrázva" sem a baba.



2. Nem jó a csípőjének

DE IGEN! A babacsípő akkor fejlődik optimálisan, ha a combjai egymással 90-120 fokos szöget zárnak be, a térde fel van húzva magasabbra, mint a köldöke, és be van billentve a csípője, ami a még sekélyebb vápában mozgó combnyakat a legjobb helyre helyezi. Így a túl feszes csípőt, de a túl laza csípőt is optimálisan lehet kezelni a hordozással. (A MEGFELELŐ HORDOZÁSSAL.)

3. Amíg nem tud ülni, addig csatos hordozók kizárva

NEM IGAZ! A jó minőségű, jól tervezett, és a baba méretének is megfelelő csatos hordozókkal beállítható az optimális tartás. Kétségtelen, hogy a kendő a legszélesebb határok között állítható, de a jól választott csatos hordozók is kifogástalanul támasztják a baba hátát. Az elején kicsit több időt kell ráfordítani a beállításukra, de a "csatos" lét még a legkisebbeknél sem kizáró ok!

AMI A LEGFONTOSABB:

Mindenki a legjobb tudása szerint neveli a gyermekét. Ne ítéljünk el senkit azért, mert úgy látjuk, hogy anatómiailag nem tökéletes a hordozása. Azért is jó hordozós sportot választani, mert ott ehhez értő tanácsadók segítik az anyukákat beállítani az eszközöket, vagy akár kicserélni őket. 


Fontos például, hogy az anyuka legyen tisztában vele, hogy ha elől hordozza az 5-7 kg-nál nehezebb babáját, az jobban terheli a hátát, a gátizmát, mint ha csípőn vagy háton hordozná. (Ezért Kangatraining-en is hátra javasoljuk tenni a babát.) De ha az anyuka tudja ezt, és ő mégis elől hordoz, ne bántsuk érte! Ne ítélkezzünk! Biztos, hogy meg van erre a maga oka, amit mi talán nem látunk, ne érzünk át! Örüljünk, hogy ő is hordoz, és hogy a baba szempontjából jól hordoz! 


Tőkés Renáta

Babahordozási tanácsadó
Fitness edző, Pre- és posztnatális edző 
Okleveles Kangatrainer 
PreKanga és KangaBurn edző
Beactive Állapotos torna a személyi edzésben oktató
Kangatraining Magyarország Országos Vezető


Lektorálta: Ónodi Ágnes

Babahordozás tanácsadó,
a hordozo.hu alapítója és iskolavezetője




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése